Η Τεχνο-Λογική Θεματογραφία αποτελεί μια προσπάθεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης τεχνικών άρθρων και σκέψεων. Απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, τεχνίτες, μηχανικούς αλλά και σε όλους αυτούς που δημιουργούν με τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας το μυαλό τους.

Η ιστοσελίδα δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και δεν δέχεται διαφημίσεις με χρηματικό αντίτιμο. Επιχειρήσεις, οργανισμοί και επαγγελματίες που θα διαθέσουν τεχνικά άρθρα για την συλλογή μας, μπορούν να προβάλλουν το banner τους επάνω από το αντίστοιχο άρθρο, με παραπομπή στην ιστοσελίδα τους.

Η χρήση της Τεχνο-Λογικής Θεματογραφίας, συνεπάγεται την αποδοχή των κανόνων χρήσης της ιστοσελίδας

Πληροφορίες για τις μπαταρίες LiPo.

πηγή: (http://www.rcmanos.gr)

Οι μπαταρίες lipo είναι ένας σχετικά νέος τύπος μπαταρίας. Τα πολλά τους πλεονεκτήματα τις καθιέρωσαν και στο χώρο του τηλεκατευθυνόμενου μοντελισμού. Για τη σωστή επιλογή του κατάλληλου τύπου αλλά και τη σωστή και ασφαλή χρήση τους απαιτούνται κάποιες γνώσεις. Η λάθος και απρόσεκτη χρήση τους μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη.

Τάση μπαταρίας.
Οι lipo μπαταρίες αποτελούνται από στοιχεία συνδεδεμένα σε σειρά ώστε να πάρουμε την επιθυμητή τάση (V).
Το κάθε στοιχείο έχει ονομαστική τιμή τάσης 3,7V. Σειρές στοιχείων μπορούν να μας δώσουν πολλαπλάσιες τιμές τάσης του 3,7. Έτσι έχουμε μπαταρίες με 1cell και 3.7V, 2cell και 7.4V, 3cell και 11.1V, 4cell και 14.8V και ου το καθ' εξής.
Ένα πλήρως φορτισμένο στοιχείο lipo έχει μέγιστη τάση 4.2V. Οπότε αντίστοιχα μία 3cell μπαταρία πλήρως φορτισμένη, θα έχει τάση (3x4,2V) 12.6V.
Προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την εκφόρτωση της μπαταρίας, ώστε κανένα στοιχείο της να μην πέσει κάτω από τα 3V. Εάν συμβεί αυτό η μπαταρία αχρηστεύετε! 
Συνιστάται να χρησιμοποιούμε ρυθμιστές ταχύτητας κατάλληλους για τις lipo. Αυτοί, όταν η τάση πέσει κάτω από την καθορισμένη τιμή, σταδιακά μειώνουν την ταχύτητα περιστροφής του μοτέρ. Υπάρχουν ακόμη κατάλληλα alarm που όταν πέσει η τάση μας ειδοποιούν εκπέμποντας έναν χαρακτηριστικό ήχο.
Ρεύμα εκφόρτισης.
Εκτός από την τάση τους οι lipo χαρακτηρίζονται και από το ρεύμα που μπορούν να δώσουν. Αυτό μετριέται σε "C". Έτσι έχουμε μπαταρίες 15C, 20C, 25C και ου το καθ' εξής. Για να βρούμε πόσο ρεύμα μπορούμε να πάρουμε πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό C με τα αμπέρ που έχει αποθηκευμένα η μπαταρία. Έτσι μια lipo 5000mAh και 30C μπορεί να δώσει 5x30=150A.
Προσοχή όμως. Καθώς η μπαταρία εκφορτίζεται, το ρεύμα που έχει αποθηκευμένο μειώνεται. Έτσι όταν είναι στο 50% της φόρτισης της η μπαταρία του παραδείγματος θα έχει φορτίο μόνο 2500mAh. Οπότε τότε θα μπορεί να δώσει μόνο 2,5x30=75A.
Φόρτιση μπαταρίας.
Για τη φόρτιση των lipo υπάρχουν ειδικοί φορτιστές. Αυτοί φροντίζουν εκτός των άλλων, τα στοιχεία της μπαταρίας να έχουν το ίδιο φορτίο. Κάνουν δηλαδή το λεγόμενο BALANCE. Καλό είναι οι lipo όταν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άμεσα να φορτίζονται μέχρι το 80%. 
Πολλοί φορτιστές έχουν για αυτό κατάλληλο πρόγραμμα, το STORAGE. Ακόμη μια τιμή που χαρακτηρίζει τις lipo είναι το ρεύμα φόρτισης. Αυτό εκφράζεται επίσης με C και υπολογίζεται με το ίδιο τρόπο με το ρεύμα εκφόρτισης. Έτσι ρυθμίζουμε τον φορτιστή ανάλογα.

Προσοχή!

Οι lipo δεν πρέπει να μας ξεγελούν με το μέγεθός τους. Έχουν αποθηκευμένα μέσα τους μεγάλα ποσά ενέργειας. Έτσι εάν βραχυκυκλώσουν ή ξεπεράσουμε τα όρια τους τότε μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Πάντα λοιπόν πρέπει να προσέχουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.
πηγή: (http://www.rcmanos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου