Η Τεχνο-Λογική Θεματογραφία αποτελεί μια προσπάθεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης τεχνικών άρθρων και σκέψεων. Απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, τεχνίτες, μηχανικούς αλλά και σε όλους αυτούς που δημιουργούν με τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας το μυαλό τους.

Η ιστοσελίδα δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και δεν δέχεται διαφημίσεις με χρηματικό αντίτιμο. Επιχειρήσεις, οργανισμοί και επαγγελματίες που θα διαθέσουν τεχνικά άρθρα για την συλλογή μας, μπορούν να προβάλλουν το banner τους επάνω από το αντίστοιχο άρθρο, με παραπομπή στην ιστοσελίδα τους.

Η χρήση της Τεχνο-Λογικής Θεματογραφίας, συνεπάγεται την αποδοχή των κανόνων χρήσης της ιστοσελίδας

Το μπετόν για αρχάριους...

πηγή: (http://www.macon.gr)
Η σειρά «για αρχάριους» απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν καμία ή ελάχιστη σχέση με το αντικείμενο.

1) Το μπετόν είναι το βασικότερο δομικό υλικό της εποχής μας. Αποτελείται από τσιμέντο, νερό, χονδρά αδρανή (χαλίκια) και λεπτότερα αδρανή (άμμος). 
Μερικές φορές στην παρασκευή του χρησιμοποιούνται και τα πρόσμικτα που επηρεάζουν κάποιες ιδιότητες του σε νωπή ή σκληρυμένη κατάσταση: π.χ. εργασιμότητα, (πόσο εύκολα δουλεύεται), αντοχές σε θλίψη ή παγετό, μείωση της διαπερατότητας σε νερό κ.λ.π.

2) Το νερό και το τσιμέντο σχηματίζουν τον τσιμεντοπολτό, μια μορφή δηλαδή κόλλας που συγκολλά τα αδρανή (χαλίκια και άμμο) και έτσι βοηθά στην λήψη ενός ισχυρού λιθώματος.

3) Το κλειδί για να παράξει κανείς ένα δυνατό κι ανθεκτικό στο χρόνο μπετόν είναι η σωστή αναλογία κι ανάμιξη των συστατικών του. Εάν δεν υπάρχει αρκετός τσιμεντοπολτός για να γεμίσει τα κενά μεταξύ των αδρανών το μπετόν θα είναι και δυσκατέργαστο αλλά υπάρχει και σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθούν πόροι και κενά (τα κενά αυτά τα αποκαλούμε ”φωλιές αδρανών”). Από την άλλη μεριά μεγάλη αναλογία τσιμεντοπολτού είναι και αντιοικονομική και θα προκαλέσει ρωγμές γιατί έχει την φυσική τάση να συρρικνώνεται.

4) Οι πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις μεταξύ του νερού και των κόκκων του τσιμέντου (των συστατικών δηλαδή του τσιμεντοπολτού) είναι η βάση της δημιουργίας του μπετόν. Η όλη διαδικασία που μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες ονομάζεται “ενυδάτωση” του τσιμέντου.

5) Η ποιότητα του τσιμεντοπολτού ορίζει και την ποιότητα του μπετόν. Η ποσότητα του νερού που μπαίνει ή καλύτερα ο λόγος νερού/τσιμέντο είναι θεμελιώδης για την ποιότητα του τσιμεντοπολτού και συνεπώς και του μπετόν. Όταν βάζουμε πολύ νερό στο μίγμα του μπετόν, το μίγμα είναι λογικό να γίνεται πιο ευκατέργαστο. Αυτό όμως έχει και το τίμημα του που μάλιστα είναι πολύ σοβαρό. Όταν το περίσσιο νερό – αυτό δηλαδή που δεν συμμετέχει στις χημικές αντιδράσεις – εξατμίζεται αφήνει πίσω του πόρους αέρα που αδυνατίζουν το μπετόν.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μπαίνουν στο μίγμα οι ελάχιστες δυνατόν ποσότητες νερού που να εγγυώνται όμως τη σωστή κατεργασία και τοποθέτηση του.

6) Το μπετόν στην αρχή είναι σε κατάσταση πλαστική, εύκολα κατεργάσιμο. Όσο περνάει η ώρα και προχωρά η ενυδάτωση αρχίζει και γίνεται άκαμπτο και στο τέλος γίνεται ένα σκληρό λίθωμα, δηλαδή μια τεχνητή πέτρα.

7) Το σκυρόδεμα έχει πολύ καλή αντοχή σε θλίψη (δηλαδή πίεση) αλλά σχετικά χαμηλές αντοχές σε εφελκυσμό (τάνυσμα) και κάμψη. Αυτές του τις αδυναμίες τις καλύπτουμε οπλίζοντας το με ράβδους από χάλυβα. Ο χάλυβας προσφύεται πολύ καλά στο σκυρόδεμα κι έχει περίπου τον ίδιο συντελεστή θερμικής διαστολής με το σκυρόδεμα.

8) Με τη σειρά του το σκυρόδεμα προστατεύει τις χαλύβδινες ράβδους από τη διάβρωση εγκιβωτίζοντας τες σε ένα προστατευτικό, έντονα αλκαλικό περιβάλλον. Οι κανονισμοί ορίζουν μια ελάχιστη επικάλυψη των οπλισμών με σκυρόδεμα ανάλογα με το δομικό στοιχείο (π.χ. πλάκα, υποστύλωμα κ.λ.π.) και το περιβάλλον (π.χ. παραθαλάσσιο, αστικό κ.λ.π.).

9) Εργασιμότητα του σκυροδέματος ονομάζουμε την ευκολία με την οποία το σκυρόδεμα μεταφέρεται, τοποθετείται, δονείται και φινίρεται. Εξαρτάται σαφώς από το λόγο νερού/τσιμέντο ή W/C ή υδατοτσιμεντοσυντελεστή και μεταβάλλεται αναλογικά με αυτόν. Γνωρίζουμε, όμως, ήδη ότι το περίσσιο νερό δημιουργεί πόρους που ρίχνουν την αντοχή του μπετόν. Βρισκόμαστε συνεπώς μπροστά σε δύο αλληλοαναιρούμενους στόχους: μεγάλη εργασιμότητα και υψηλές αντοχές. Πολύτιμη αρωγή σ’ αυτό το δίλημμα προσφέρουν οι λεγόμενοι (υπερ) ρευστοποιητές που επιτρέπουν τη μείωση του νερού μίξης διατηρώντας παράλληλα την εργασιμότητα σε υψηλά επίπεδα.

10) Επειδή κατά τη διάρκεια της μίξης και της σκυροδέτησης υπάρχει εγκλωβισμός αέρα, το σκυρόδεμα πρέπει να συμπυκνώνεται (αποβολή περίσσιου αέρα) με κατάλληλους δονητές.

11) Τέλος το μπετόν μετά την τοποθέτηση του πρέπει να συντηρείται προσεκτικά για να εξασφαλίζεται η ομαλή ενυδάτωση του τσιμέντου και συνεπώς η λήψη των επιθυμητών αντοχών. Όταν λέμε συντήρηση εννοούμε με απλά λόγια τη διαδικασία με την οποία το περιβάλλον του φρέσκου μπετόν – κι ιδιαίτερα η θερμοκρασία κι η υγρασία – τίθεται υπό έλεγχο για κάποιο χρονικό διάστημα έτσι ώστε το μπετόν να αποκτήσει την επιθυμητή δύναμη κι αντοχή.

Ανάμεσα στα μέτρα που παίρνονται για τη συντήρηση του μπετόν περιλαμβάνονται:
- διαβροχή με νερό
- ψεκασμός με υλικά που δημιουργούν αδιαπέρατες μεμβράνες και συνεπώς συγκρατούν το νερό
- επικάλυψη με ειδικά φύλλα ή υγρές λινάτσες.
πηγή: (http://www.macon.gr)

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου